Hogyan kezeli a test a félelmet és a szorongást

Hogyan kezeli a test a félelmet és a szorongást

A félelem egy univerzális tapasztalat, amely a túlélés eszközeként formálta evolúciónkat.

De mi történik valójában a testünkben, amikor félünk? Tudjon meg többet arról, hogy a test hogyan reagál a félelemre, a félelem és szorongás megtapasztalásával kapcsolatos struktúrákról és funkciókról, valamint arról, hogy milyen tápanyagokat kellene fogyasztania a reakciók egyensúlyba hozásához.

Amygdala

Agyunk halántéklebenyeinek mélyén fekszik az amygdala, egy mandula alakú szerv. Az amygdala, amely a limbikus rendszer része, kulcsszerepet játszik az érzelmi feldolgozásban, különösen az érzelmi válaszok modulációjában és memóriájában. Ez a szerv kölcsönhatásba lép az agy más területeivel, például a prefrontális kéreggel és befolyásolja a döntéshozatalt, a társadalmi interakciókat és más érzelmeket. Ez a félelemközpontunk, és villámgyors. Amikor valami ijesztő dologgal találkozunk, az amygdala megkapja ezeket az érzékszervi információkat, és elkezdi kiértékelni a fenyegetettsége szintjét.

1. lépés: Küzdj vagy menekülj

A félelemre adott azonnali válasz az, hogy a test „küzdj vagy menekülj” reakcióba lép. Amint az amygdala riadót fúj, fiziológiai reakciók sorozata indul el. Az elsődleges válaszmechanizmus a küzdelem vagy menekülés reflex, amelyet az autonóm idegrendszer irányít.

Adrenalinlöket: A mellékvesék adrenalint (epinefrint) pumpálnak a véráramunkba. Ez a hormon növeli a szívfrekvenciát, több vért pumpál az izmokba, és felkészíti a testet a gyors cselekvésre.

Szapora légzés: Tüdőnk túlórázik, hogy oxigénben gazdag vért szállítson a létfontosságú szervekhez és izmokhoz.

Felfokozott érzékszervek: A pupillák kitágulnak, több fényt engednek be és élesebbé teszik látásunkat. A hallásunk is romolhat.

Izomfeszültség: Az izmok több vért kapnak, és készen állnak a cselekvésre, akár a veszély elleni harcról, akár az az elől való menekülésről van szó.

2. lépés: A hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg (HPA) tengely.

Míg az azonnali válasz másodperceken belül megtörténik, a szervezet másodlagos reakcióját a hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg (HPA) tengely szabályozza.

Immunitás + Gyulladás: A kortizol az immunrendszer válaszát is modulálja, elnyomja a nem alapvető funkciókat és csökkenti a gyulladást.

Metabolikus eltolódás: A kortizol biztosítja, hogy a szervezet elegendő energiával rendelkezzen azáltal, hogy emeli a vércukorszintet és növeli az agy glükózfelhasználását.

Kortizol felszabadulás: A hipotalamusz kortikotropin-releasing hormont (CRH) szabadít fel, amely az agyalapi mirigyet adrenokortikotrop hormon (ACTH) kiválasztására készteti. Az ACTH serkenti a mellékveséket a kortizol, a stresszhormon felszabadítására.

A különbség a félelem és a szorongás között

A félelem és a szorongás közötti különbség felismerése elengedhetetlen a reakcióink megértéséhez és a megfelelő beavatkozások vagy leküzdési mechanizmusok megtalálásához. A félelem eredendően védelmező. Életben tartotta őseinket, figyelmeztetve őket a ragadozókra és más fenyegetésekre. A félelem azonnali, közvetlen válasz egy ismert vagy vélt fenyegetésre. Modern világunkban, ahol sok félelmünk pszichológiai, nem pedig közvetlen fizikai fenyegetés, fontos felismerni, mikor válik maladaptívvá ez a védelmi mechanizmus.

A szorongás a nyugtalanság vagy félelem általános érzése egy lehetséges jövőbeli fenyegetéstől vagy egy bizonytalan kimeneteltől. Krónikusabb és tartósabb. Fennmaradhat és idővel megismétlődhet, különösen akkor, ha a probléma forrását nem kezelik. Az egészségünkkel, kapcsolatainkkal vagy jövőbeli életeseményeinkkel kapcsolatos aggodalmak krónikusan ismétlődő gondolatokká fejlődhetnek, amelyek azonnali félelemre adott válaszként hatnak a testre, de hosszú távon. A fenyegetés elmúltával a szervezet általában visszatér normál állapotába a paraszimpatikus idegrendszeren keresztül, amelyet gyakran a "pihenés és emésztés" rendszerének neveznek. Ha azonban a félelem forrása továbbra is fennáll, vagy ha folyamatosan stresszhatásoknak vagyunk kitéve, a szervezet folyamatosan fokozott éberségben marad.

A szorongó gondolatok és fizikai reakciók e hosszú távú képlete mind fizikailag, mind pszichikailag komoly terhet róhat a szervezetre.

A stresszhormonoknak, például a kortizolnak krónikus expozíciója káros hatással lehet az egészségre, beleértve a kognitív teljesítmény romlását, a pajzsmirigy működésének elnyomását és a hasi zsír megnövekedését.

Tápanyagok, amelyek enyhítik a félelem és a szorongás hatásait

Amikor egy észlelt fenyegetéssel szembesül, az amygdala értelmezi ezt az érzékszervi információt, és választ kezdeményez, gyakran még azelőtt, hogy a tudatos agynak ideje lenne feldolgozni a helyzetet. Ezt úgy teszi, hogy kommunikál az agy más területeivel, és befolyásolja a neurotranszmitterek felszabadulását. Ezenkívül az amygdala befolyásolja a stresszhormonok, például a kortizol felszabadulását, és tovább erősíti az általános félelmet vagy a szervezet stresszreakcióját. Az amygdala aktivitásának szabályozási zavara vagy ezeknek a neurotranszmittereknek az egyensúlyhiánya hozzájárulhat a túlzott vagy nem megfelelő félelem- és szorongásos reakciókhoz, amelyek különböző szorongásos rendellenességek hátterében állnak. Magának az amygdalának és a testünk különböző részein a jelátvitelért felelős neurotranszmitterek támogatásával Ön elősegítheti a félelemre és szorongásra adott válaszainak jobb egyensúlyát, miközben minimalizálja a túlterhelés káros hatásait a szervezetre.

Magnézium

Neuronális szinten a magnézium a glutamát receptorok NMDA altípusának természetes modulátoraként működik, és tipikus körülmények között hatékonyan blokkolja azok aktivitását. Mivel a glutamát az elsődleges serkentő neurotranszmitter, amely fokozhatja az agyi reakciót, a magnézium moduláló hatása segít az idegsejtek ingerlékenységének fenntartásában, egy szabályozott tartományban.

Magnéziumhiány:

Ha a magnéziumszint nem elegendő, megnő a glutamát-receptorok túlműködésének kockázata, ami fokozott idegi ingerlékenységhez, következésképpen fokozott félelem- és szorongásos hajlamhoz vezethet. A magnézium továbbá befolyásolja más neurotranszmitterek, például a **hangulatszabályozásban jelentős szerepet játszó szerotonin felszabadulását és aktivitását***. Ennek eredményeként a megfelelő magnéziumszint létfontosságú a neurokémiai egyensúly módosításához, és potenciálisan segíthet a félelem és szorongás tüneteinek enyhítésében.

D-vitamin

A legújabb tanulmányok mélyebb összefüggést sugallnak a D-vitamin és az agyműködés között, különösen az érzelmi szabályozás, valamint a szervezet félelemre és szorongásra adott válasza tekintetében. A D-vitamin receptorok bőségesen megtalálhatók az egész agyban, ami azt jelzi, hogy az közvetlen hatással van az agyi aktivitásra. A D-vitamin-hiány a hangulati rendellenességek, köztük a depresszió és a szorongás fokozott kockázatával jár. Egyes hipotézisek arra utalnak, hogy a D-vitamin segít szabályozni a neurotranszmitterek, például a szerotonin szintézisét és felszabadulását, amelyek kulcsszerepet játszanak a hangulat és az érzelmi jólét stabilizálásában.

D-vitamin-hiány:

A D-vitaminnak gyulladáscsökkentő hatása lehet az agyban, ami hiánya esetén az egyént ideggyulladásra hajlamosíthatja, amely tényezőt a közelmúltban a szorongással és hangulati zavarokkal hoznak összefüggésbe.

Cink

Az újabb bizonyítékok rávilágítanak a cink fontosságára az agyműködésben és az érzelmi jólétben. A központi idegrendszerben a cink jelentős mértékben raktározódik bizonyos neuronok szinaptikus vezikulumaiban, és modulálja a különféle neurotranszmitterek, különösen a glutamát és a GABA aktivitását, amelyek az agy serkentő és gátló egyensúlyának szerves részét képezik. A cink glutamátreceptorokra gyakorolt moduláló hatásai segíthetnek megelőzni a szorongással és más hangulati rendellenességekkel összefüggő túlzott idegi izgalom kialakulását. Ezenkívül a cink szerepet játszik a BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) neuronális jelátvitelében, amely fehérje nélkülözhetetlen a neuroplaszticitáshoz, a szinaptikus erőhöz és a stresszel szembeni ellenálláshoz.

Cinkhiány:

A cinkhiány megzavarhatja ezeket a neurokémiai folyamatokat, és potenciálisan növelheti a hangulati rendellenességekkel szembeni sebezhetőséget, beleértve a félelmet és a szorongást. Ezért a szervezetben a cink optimális szintjének fenntartása elősegítheti a stresszorokra adott kiegyensúlyozott és adaptív idegi válaszreakciót, és így csökkentheti a szorongással összefüggő tünetek súlyosságát.

B-vitaminok

B-vitaminok alapvető kofaktorai a különböző neurotranszmitterek szintézisében részt vevő enzimeknek, amelyek módosítják a hangulatot és az érzelmi válaszokat. Például a B6-vitamin (piridoxin) nélkülözhetetlen az olyan neurotranszmitterek szintéziséhez, mint a szerotonin és a dopamin, amelyek a hangulat és az érzelmi jólét kulcsfontosságú szabályozói. Hasonlóképpen, a B9-vitamin (folát) és a B12-vitamin (kobalamin) szerepet játszik a SAMe (S-adenozil-metionin) szintézisében, amely vegyület a neurotranszmitterek metabolizmusában vesz részt.

B-vitaminok hiánya:

Ezeknek a B-vitaminoknak a hiánya a neurotranszmitterek szintjének egyensúlyhiányához vezethet, ami potenciálisan növeli a hangulati zavarokkal szembeni sebezhetőséget, beleértve a szorongást is. Ezenkívül a B-vitaminok szuboptimális szintje növelheti a homocisztein szintjét, amely vegyület gyulladással és oxidatív stresszel jár az agyban, tovább súlyosbítva a szorongásos tüneteket.

C-vitamin

A C-vitamin központi idegrendszerben betöltött szerepe egyre nagyobb figyelmet kap, különös tekintettel az érzelmi jólétre, valamint a szervezet félelemre és szorongásra adott válaszára. A C-vitamin alapvető szerepet játszik a neurotranszmitterek, különösen a norepinefrin szintézisében, amely befolyásolja a hangulatot és a stresszre adott válaszokat. Ezenkívül antioxidánsként a C-vitamin küzd az agyban lévő oxidatív stresszel, amely szorongással és depressziós rendellenességekkel hozható összefüggésbe. Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin-pótlás szorongásoldó hatású lehet, potenciálisan azáltal, hogy modulálja a szervezet stresszre adott fiziológiai válaszát, segíti a neurotranszmitterek szintézisét, és küzd az ideggyulladás ellen.

C-vitamin hiány:

A krónikus stressz kimerítheti a C-vitamin szintjét az agyban, és potenciálisan ronthatja a szorongásos tüneteket.

Figyelmeztetés!
Ezek a weboldalak csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik az orvosi tanácsadást.
Kategóriák

Gyors navigáció
A felelősség elhárítása!
Nem kezelünk, nem diagnosztizálunk, nem gyógyítunk és nem is próbáljuk megelőzni a betegségeket és a vásárlók semmilyen tanácsa és állítása, akik értékelést hagytak a számunkra, semmi esetben sem jelez egészségügyi eredményt a termékeink használatának köszönhetően. Az eredmények eltérőek lesznek. Az ezen az oldalon található egyetlen kijelentés sem helyettesíti az orvosi tanácsadást, megelőzést és kezelést.

Picomineral.hu

ReMineralizálódjon! Nagy mértékben felszívódó ásványi anyagok Carolyn Dean doktornőtől - RnA ReSet

Hírek